Bday/Pink October

Danas je moj rođendan i sasvim dovoljan povod da se od augusta konačno vratim na blog. Lijepi dani su iza mene, nadam se i ispred mene, ali I dalje jednostavno nije bilo vremena u danu da se u potpunosti posvetim onome što volim a to je pisanje. Sveska je puna tema, planova, recenzija koje trebam da podijelim sa vama, pa se nadam da ću sve uspjeti i realizirati onako kako sam zamislila.

Danas sam napunila 33. godine. Svašta je stalo u ove ‘’ male ‘’ godine, i svašta je bilo na mojim leđima. Puno lijepog ali i ružnog. Iskušenja i razočarenja ali sretnih dana da sam se ponekad pitala da li sve to zaista ja i zaslužujem. Ali, naučila sam se da sebi kažem  i bravo i ‘ebiga. Naučila sam da kažem da, zaslužila sam jer znam koliko se dajem, borim, trudim.

 Jedno od možda najvećih iskušenja koja sam imala je bilo prije sad već godinu dana, malo nakon mog 32. rođendana kada se na UZV dojke pokazalo nešto što smo trebali punktirati pa potom pratiti. To nešto je hvala Bogu dragom bilo uredu, pa se potvrdilo na ultrazvuku nakon tri, šest mjeseci i evo nakon godinu dana je sve uredu.  Postoje male promjenice koje su benigne i koje ćemo nastaviti pratiti.

Zašto ovo pišem? Znate da je oktobar rozi mjesec i idelna je prilika da svi, na sve načine podižemo svijest o važnosti preventivnih pregleda. Ja sam svoju dr. Kristinu Kanostrevac ( Poliklinika UniMed) pitala ona možda najčešća pitanja, a ovo su njeni odgovori.

Doktorice Kristina, šta znamo o karcinomu dojke?

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u svijetu, sa preko jedan milion novooboljelih godišnje. Čini oko 21% svih tumora kod žena i drugi je po ukupnoj učestalosti iza karcinoma pluća. Neophodno je napomenuti da se isti može javiti i kod muškaraca, ali u mnogo manjem procentu.

U Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstveni registar za karcinom na nivou države, a prema izvještajima kantonalnih zavoda za zdravstvenu zaštitu i hospitalnih registara, rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod naših žena. Uzroci raka dojke su multifaktorijalni, tj. višestruki. Najčešće se grupišu u endokrine, genetske i faktore sredine.

Neki od rizičnih faktora  za pojavu karcinoma  dojke su:

 • dob (učestalost počinje rasti već od 35-40. godine)
 • pozitivna porodična anamneza (mutacija gena BRCA1 i/ili BRCA2),
 • starije prvorotke (iznad 30-35 godina),
 • broj porođaja je obrnuto proporcionalan sa incidencijom raka dojke (nerotkinje imaju 4x veću učestalost raka dojke),
 • rana menstruacija i kasna menopauza,
 • uzimanje egzogenih hormona
 • gojaznost (veća izloženost estrogenima),
 • ionizujuće zračenje, posebno kod mlađih od 40 godina)
 • atipična duktalna hiperplazija,
 • ishrana bogata zasićenim mastima, pušenje i alkohol.

Karcinom dojke je u početku asimptomatski. Sa napredovanjem malignog procesa, javljaju se i slijedeći simptomi:

 • pojava bezbolne kvržice (više od 80% pacijentkinja karcinom dojke otkrije samopregledom),
 • novonastale promjene u veličini i obliku dojke (komparacija sa kontralateralnom dojkom)
 • novonastalo raznoliko ponašanje dojki prilikom podizanja ruke ili bolovi (koji nisu povezani s početkom menstruacije),
 • iznenada nastalo crvenilo jedne dojke koje ne nestaje, uvlačenje kože ili izgled narandžine kore,
 • promjene na koži bradavice, uvlačenje bradavice, iscjedak iz bradavice – vodenasti, gnojni ili sukrvičavi, žuti, svijietlocrveni i smeđecrveni, svrab i peckanje uz ekcematozne promjene na koži u okolini bradavice,  te malaksalost nepoznatog uzroka.

U slučaju da se ne obavljaju redovni preventivni pregledi, a pojavi se neki od navedenih simptoma, odmah se javiti svom ordinirajućem ljekaru.

Ranije se govorilo da svaka žena nakon 40-te godine treba da ide na redovne preglede dojke. Međutim, mnogo mlađe žene oboljevaju. Po Vama, kada je pravo vrijeme za prvi uzv dojke?

Svaka žena nakon 20-te godine bi trebalo da obavlja samopreglede dojke (najbolje bar jednom mjesečno, i to desetog dana ciklusa). Od 20- te do 40-te godine se, uz samopregled dojki, preporučuje  i ultrazvučni pregled jednom godišnje, a po potrebi se rade kontrole (ukoliko se prati neka promjena) i na 3 do 6 mjeseci. Nakon 40-te godine uz samopregled i UZ dojki, bilo bi poželjno početi i sa preventivnim mamografskim pregledima, koji se obavljaju na svake dvije godine, po potrebi i češće. Uz navedene preglede, preporučuje se i klinički pregled dojke, a ako je u kliničkom interesu i MRI dojki.

Koliko su žene disciplinovane kada su u pitanju pregledi?

Nažalost, većina žena se javi tek kada se ispolji neki od simptoma karcinoma dojke, koji, obično, detektuju samopregledom.

Koji je procenat žena koje u kasnim četrdesetim prvi put dolaze na pregled dojki?

Na osnovu mogu iskustva, možda čak i oko 60%.

Da li se podiže svijest o preventivnim pregledima?

Kada je riječ o prevenciji, treba napomenuti da ona može biti primarna i sekundarna.

Primarna prevencija obuhvata praktikovanje zdravog stila života (prestanak pušenja, redukcija pretilnosti, zdrava i raznovrsna ishrana, izbjegavanje izlaganja mlađih žena jonizujućem zračenju, …). U sekudarnu prevenciju spadaju mamografski pregledi, koji se obavljaju na 1 do 2 godine.

Unapređenje svijesti stanovništva, što se tiče preventivnih pregleda,  zasniva se na masovnim i selektivnim programima rane detekcije, usavršavanjem i primjenom novih metoda u dijagnostici i liječenju, edukacijom stanovništva i svih nivoa zdravstvenih radnika, kao i intenzivnijim ulaganjem finansijskih sredstava u medicinska istraživanja iz oblasti onkologije.

Koliko uspješno se liječi karcinom dojke?

 Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, karcinom dojke se uspješno liječi u većini slučajeva. Visoko izlječiv je kada je manji od 2cm i nije proširen na regionalne limfne čvorove. Prognoza zavisi i od patohistološkog tipa karcinoma.

Šta je Vaša poruka ženama koje se boje pregleda?

Samopregled dojki, bar jednom mjesečno i redovni preventivni pregledi, redukcija faktora rizika, mogu spriječiti i detektovati u ranoj fazi svaku promjenu na dojci, što će doprinjeti uspješnom liječenju. Ukoliko se poštuje sve ovo navedeno, nema razloga za strah i zabrinutost.

Neka ovaj važni intervju bude moj poklon za vas. Možda ste dobili odgovore na pitanja koja ranije niste znali ili niste smjeli postaviti. Neka bude podsjetnik i vama i meni koliko su redovni, preventivni pregledi važni.

Do čitanja,

EMina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *