Razgovor sa stručnjakom – Šta je dermatitis? Šta znamo o vitiligu?

Kao što sam rekla na samom početku i u mom prvom postu, želja mi je da na ovom mjestu razmjenjujemo iskustva, učimo i bodrimo jedni druge, savjetujemo i dijelimo sve ono novo što saznamo ili naučimo. Obećala sam da ću u sve uključiti stručnjake jer je vrlo važno da kada imamo bilo koji zdravstveni problem savjet i pomoć prije svega i svih tražimo od ljekara.

Doktoricu Tamaru Jovović sam upoznala na svom poslu.  Dermatolog je, ima svoju privatnu ordinaciju i uposlenica je medicinskog fakulteta Univerziteta SSST ( www.ssst.edu.ba) .  Po apsolutno sve savjete idem kod nje, njegu svog lica i kože sam u potpunosti prepustila njoj i zahvalna sam na svim savjetima, tretmanima i pomoći koju mi je pružila.  Kao što sam pisala ranije, dermatitis kod mene se pojavio u srednjoj školi. Nisam puno znala, i upravo zbog toga sam dr. Tamaru na početku pitala osnovna pitanja kada se radi o ovom kožnom oboljenju za sve one koji možda do sada nisu znali šta je dermatitis i koje vrste istog postoje ..

Mr.sci.med.dr. Tamara Jovović:  Dermatitis podrazumjeva upalu kože, i postoje različite forme dermatitisa, medju kojima su atopijski dermatitis i seboroični dermatitis najčešći. Atopijski dermatitis predstavlja hronično oboljenje praćeno svrbežom i suhoćom kože, a na žalost ima ga 20% populacije, naročito djeca i mladje osobe.

Dermatitis se pojavljuje iz više razloga i povezuje se sa različitim kožnim ili drugim oboljenjima. Svako od nas ovo kožno oboljenje kao i većinu drugih može povezati sa nečim da li su to geni ( ako neko u porodici ima ili je imao slično oboljenje) kao i prepoznati u drugim faktorima koji izazivaju ovakva oboljenja. Na moje pitanje šta je uzrok pojave dermatitisa i kako ga tretirati, dr. Jovović je odgovorila:

Kada kažemo atopijski, to u prevodu znači da je povezan sa naslijedjem, a vrlo često povezane su sa drugim bolestima kao što su alergije, astma, te generalno za ove osobe kažemo da imaju atopijsku konstituciju, tj predispoziciju za razvoj dermatitisa ove vrste, te kasnije vrlo često i alergija. S obzirom na to da je atopijski dermatitis hronično oboljenje , najbitnija je njega , te što je moguće duže držati kožu bez akutizacije tj bez upalnih lezija. To se postiže uljanim kupkama, hidratacijom, te posebnim kremama za kožu sklonu atopiji. U akutnim fazama koriste se kortikosteroidi lokalno, a ponekad i sistemski. Takodjer primjenjuju se tacrolimus i pimekrolimus kreme koje se mogu dosta duže upotrebljavati u odnosu na kortikosteroidne kreme. Kod teških oblika atopijskog dermatitisa postoji biološka terapija koja se pokazala izvrsnom kod pacijenata kod kojih nije bilo odgovora sa drugim oblicima tretmana.

Ono što je mene zanimalo i što sam svakako htjela da prenesem i vama jeste, koliko kortikosteroidi utiču na naš organizam?

 Mr.sci.med.dr. Tamara Jovović: Postoji velika stigma oko upotrebe kortikosteroida, medjutim nisu  svi kortikosteroidi isti, postoje klase, od nisko do visokopotentnih, a kako će se kortikosteroid koristiti i koliko dugo će ih pacijent upotrebljavati ovisi prije svega o kliničkom pregledu i procjeni specijaliste dermatovenerologa. Veliki problem predstavljaju osobe koje same provode terapiju kortikosteroidskim kremama, te neadekvatnim tretiranjem mogu dovesti do stanjenja kože, pojave strija ili u nekim ekstremnim slučajevima do endokrinološkog disbalnasa.

Sa dermatitisom kao i sa svakim drugim kožnim oboljenjem se nauči živjeti. Pisala sam vam da sam ja dugo lutala, vodila dnevnik ishrane, pokušavala kožu tretirati različitim kremama i preparatima dok nisam došla do onoga što meni odgovara i što moje tijelo prihvata. Promjenila sam određene navike kada je u pitanju moja ishrana i naučila reagovati na vrijeme pri prvim znacima povratka dermatitisa na mom tijelu. Ovo su iskustva sa pacijentima dr. Jovović:

Pacijenti sa dermatitisom, kada govorimo o odraslim osobama sa vremenom nauče da žive sa atopijskim dermatitisom , nauče i slušaju savjete šta je to što njihovoj koži smeta, te izbjegavaju sve antigene , tj alergene koji mogu prouzrokovati akutizaciju, odnosno pogoršanje kožnih simptoma. Sa pravim pristupom, te adekvatnim izborom kozmetike moguće je držati atopijski dermatitis pod kontrolom.

Dr. Tamara je prva koja joj konstatovala da ja imam vitiligo. Sjećam se kad mi je to rekla i predložila da uradim određene nalaze da sam plakala. Nije mi bilo jednostavno prihvatiti, ali način na koji mi je objasnila vitiligo, razlog njegove pojave te sve savjete koje mi je dala kada je u pitanju tretiranje istog za mene su bili i danas su od velikog značaja. Predložila mi je konsultacije i sa drugim dermatolozima koji su samo potvrdili sve ono što mi je Tamara već rekla. O vitiligu nisam znala ništa, i upravo zbog toga sam je zamolila da nam svima na stručan način objasni šta je ova autoimuna bolest, koliko o njoj ne znamo ..

Mr.sci.med.dr. Tamara Jovović: U današnje vrijeme sve autoimune bolesti su postale poprilično česte. Budući da se sve više vitiligo povezuje sa autoimunom upalom štitne zlijezde, a to predstavlja oboljenje današnjice i broj pacijenata sa Vitiligom se povećava u odnosu na ranije godine. Nažalost  još ne znamo sve mehanizme njegovog nastanka, niti kako ćemo vratiti pigmentaciju pacijentima oboljelim od vitiliga ili barem zaustaviti širenje.

Prije nego sam počela pisati blog dugo sam razmišljala, htjela sam da to bude koristan sadržaj koji sam unaprijed isplanirala. Tamari sam za isti rekla nakon što sam ga pokrenula i htjela sam od nje čuti mišljenje o ideji pisanja bloga: Mislim da je blog odlična ideja da se ljudima sa istim problemom pokaže da nisu sami, te da se ne osjećaju stigmatizirano, te najbitnije da vole svoje tijelo.

Tamara je neko ko iskreno voli svoj posao  i po meni veliki stručnjak. Za svaku malu promjenu na mojoj koži konsultujem se sa njom, pa čak i kad su drugi zdravstveni problemi u pitanju pomoć tražim od nje. Pristupačna je, dobronamjerna i uvijek će svoje znanje i iskustvo podijeliti kada je to potrebno.  Njen sam pacijent već duže vrijeme i njeno mišljenje o meni kao pacijentu sam ostavila za sami kraj.

Dr. Tamara Jovović: Emina je mlada žena koja zna šta želi, šta hoće. Znam da je teško prihvatiti činjenicu da koža nekada ne izgleda savršeno, ali da li je sve što je savršeno u stvari i lijepo? Discipinovan je pacijent,  jer ne bi bila tako uspješna u svome poslu da nije takva na svim poljima. Sigurna sam da će i kroz ovaj blog motivirati osobe sa istim ili sličnim problemom da nauče voljeti sebe, svoje tijelo, te najviše raditi na unaprjedjenju sebe kao ličnosti, jer fizički izgled, nedostaci su neprimjetni ako je duša sjajna.

Dragoj doktorici Tamari se i ovim putem zahvaljujem za saradnju koja traje i nadam se da će trajati. Na dnu mog bloga možete pronaći logotip ordinacije DermaZone i jedan klik vas vodi direktno na njen instagram profil na kojem možete pronaći puno korisnih savjeta i naravno kontakt ukoliko vam je potreban dobar i stručan dermatolog.

Do narednog čitanja, čuvajte se.

Emina

Dr. Tamara Jovović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *