D vitamin, zašto je važan?

Tražili ste da postovi ipak budu sedmični, pa evo prvog u nadi da ću istrajati u ovome koliko god da vrlo često nemam vremena.
O ovoj temi sam pisala i ranije posebno zbog toga jer ja spadam u osobe koje imaju problematičnu kožu prvenstveno zbog vitiliga i dermatitisa. D vitamin je jedan od najvažnijih vitamina za naš organizam, i ja ga pijem već nekoliko godina unazad. Posebno od kako sam otkrila da imam vitiligo te da je pod moranje da izbjegavam jako sunce, duži boravak na suncu i sve druge prirodne načine da moje tijelo preuzima D vitamin.
Ono što sam počela koristiti u posljednje vrijeme a o tome sam pisala na svom instagram profilu jeste kombinacija D3 + K2 vitamina koji dolazi iz Hemofarma.
Udruženi vitamini D3 i K2: Vitamin D pospješuje apsorpciju kalcijuma iz probavnog trakta i njegovu ugradnju u kosti. Pozitivno utiče i na brojne druge funkcije u organizmu poput imunog sistema i funkcije mišića. Organizam uglavnom može da sam proizvede dovoljno vitamina D3 preko kože uz pomoć sunčevih zraka, ali u periodima kada nema dovoljno sunca, potrebno je dodatno unositi Vitamin D3 hranom ili putem dodataka ishrani. Hrana najbogatija vitaminom D3 je riba sjevernih mora poput lososa, tune, haringe, ali ova hrana i najčešće nije dovoljno zastupljena u svakodnevnoj ishrani.
Eunova Duo Protect D3 + K2 obezbjeđuje dnevnu dozu vitamina D3 i K2 u jednoj kapsuli. Sadrži visoke doze vitamina D3 (1000 i 2000 IJ) i 80 mcg vitamina K2 u obliku MenaQ®7 koji ima bolju iskoristljivost i efikasnot.
Proizvod je visokog kvaliteta, ne zadrži konzervanse, vještačke boje, soju, mliječne proteine, laktozu i gluten. Pogodan je za vegetarijanski režim ishrane. Dodatak je ishrani- hrana za posebne medicinske potrebe.

Topla preporuka je da ukoliko ne koristite, krenete sa uzimanjem vitamina D, te ukoliko vjerujete mojim preporukama kao i do sada, neka to bude Eunova Duo Protect.

Do čitanja,
Emina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *