Welcome IR

Ja tokom mjeseca marta-aprila ili započinjem neke nove projekte ili otkrivam nove dijagnoze. Blog sam počela pisati u mjesecu martu. Prve potvrde za vitiligo kao oboljenje sam dobila početkom mjeseca marta. Ovog marta sam započela jedan novi projekt ( na kojem trenutno nemam previše vremena da radim, nažalost) i otkrila da pored vitiliga je u moj život ( organizam) ušetala nova dijagnoza – Inzulinska rezistencija.

Znate li šta je inzulinska rezistencija? Sindrom inzulinske rezistencije ( ponekad se još naziva i metaboličkim sindromom) – pojmu sve češće korištenom u kontekstu horničnih bolesti. Vjerovatnoća da vi ili neko od vaših bližnjih pati od ovog sindroma je čak 25%.  Inzulinska rezistencija je stanje neravnoteže organizma u kojem dolazi do neadekvatnog odgovora stanica mišića, jetre te masnih stanica na lučenje inzulina, što dovodi do nemogućnosti iskorištavanja glukoze kao glavnog energetskog pokretača stanice. Sindrom inzulinske rezistencije (poznat i kao metabolički sindrom) zapravo čini širok klinički spektar, koji uključuje pretilost (naročito “centralnu” pretilost), dijabetes tipa 2, povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi (povišeni trigliceridi i “loš” holesterol” te snižen “dobar” holesterol), sindrom policističnih jajnika i dr. Dokaz da ništa od navedenog ne mora biti a da se IR može ušetati sam ja. Ništa od navedenog iznad nemam.

Koji su znakovi i simptomi inzulinske rezistencije?

Kod većine populacije sa inzulinskom rezistencijom, simptoma gotovo da neće biti. Jedan od načina da saznate imate li inzulinsku rezistenciju jeste da napravite krvne pretrage kojima će se provjeriti vrijednosti glukoze u krvi ( natašte, nasumično ili pomoću oralnog glukoza tolerans testa). Ja sam imala neke druge simptome zbog kojih sam potražila stručni savjet. Nesanica ( o kojom sam pisala i pričala), mučnina nakon jela, debljanje u pridjelu stomaka, jako nadimanje nakon jela, mučninu tj nagon na povraćanje nakon uzimanja određenih namirnica itd. Krvni nalazi koje sam uradila su bili uredu kao i hormone štitne žlijezde. Ono što je pokazalo jeste OGTT nalaz i vrijednosti koje su bile daleko iznad normalnih. Iako znam bezbroj ljudi koji imaju istu dijagnozu, na prvi momenat je bilo – zašto i ovo meni i kako da ne jedem sve što želim.

Dugo traje moja borba da jedem isključivo samo zdravo. Pokušavala sam sa raznim jelovnicima, programima ishrane ali bih posustala svaki put kad  mi je mrsko da se probudim ranije i spremim zdravi obrok ili nemam vremena na poslu pa pojedem bilo šta. To bilo šta obično je pizza, hamburger neki sendvič.. a kući nastavim sa pitom, tjesteninom ili nekom drugom brzom hranom nakon koje gubim energiju, osjećam se napuhano i gladno za dva sata.

Nakon što sam dobila nalaz u kojem je jasno navedeno da ne smijem jesti gluten i šećere mislila sam da će to za mene biti nemoguće iz prostog razloga: organizacija, motivacija i vrijeme koje nemam. Međutim, aposlutno nije teško. Moj tanjir sada izgleda potpuno drugačije. Konačno imam tri obroka uz užinu i svakog dana znam šta sam pojela. Slatkiše ne jedem. I nije da mi je lagano ali postoje super zdrave zamjene sa kojima sam trenutno u ljubavi. Super je period pa je povrće uz meso koje volim skoro pa svakog dana na mom meniju, a zdrave salate u posudicama u mom cekeru.

Poenta je da, ukoliko nešto moramo ili dobijemo strogu preporuku – natjeramo se. Iako sam ja još uvijek u fazi u kojoj sebi mogu priuštiti jedan dan jela svega onoga što želim, neću. Borim se sama sa sobom i svojom potrebom da jedem sve što je glupo ( sa naglaskom na slatko). Na samom sam početku i prva kontrola svih nalaza je za dva mjeseca. Moja terapija trenutno je zdrava hrana, puno tečnosti, vitamin D, Cink i Selen te folna kiselina koju pijem na pola sata prije jela. Vjerujem da uz disciplinu sebe neću dovesti do nekog medikamenta te da ovo stanje nazvano preddijabetes neće preći u ono za šta imam genetsku predispoziciju.

Kontrolišite i pregledajte se često. Osluškujte svoje tijelo i signale koje vam šalje I da, naučite ( naučimo) voljeti sebe najviše. Tražiti i težiti ka miru. U nama i oko nas.

Do čitanja,

EMina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *